На заден: ДКЕВР днес обяви, че цената на тока щяла да падне

    Само ден след като прогнозира, че цената на тока може да поскъпне с 3-4% от 1 юли догодина, когато по закон е датата за корекция на цената, днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев допусна, че „ако има благоприятни фактори, електроенергията може дори да поевтинее“.

    На извънредна пресконференция съвместно с икономическия министър Делян Добрев двамата заявиха, че не се очаква увеличение на цената, съобщи БТА. Това стана след като  вестник „Труд“ написа днес, че поскъпването догодина може да е до 14%, ако се вземат под внимание всички фактори – разходи за купуване на въглеродни квоти от замърсяващите производства, зелените централи и нуждите от инвестиции на енергийните фирми.

    Семерджиев посочи, че засега не може да се говори за очаквания за увеличение на цената на тока от 1 юли 2013 г. Очаква се понижение на цените на природния газ, което ще доведе и до намаляване на добавката за „кафява“ енергия, каза шефът на енергийния регулатор.

    След като вчера обясни възможното поскъпване с добавката за „зелена“ енергия в цената, днес пресметна, че по-евтиния газ ще компенсира това.

    http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2012/10/31/1937246_obrat_tokut_dori_mojelo_da_poevtinee_dogodina/?ref=rss

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *