ВМРО иска споразумение за отказ от партийни игри с референдума

Отпадането на Белене във въпроса за референдума не е промяна във формата, а в самото съдържание на въпроса. Ставаме свидетели на недопустима и антидемократична намеса.

Това е позицията на ВМРО, във връзка с предложените от ГЕРБ промени във въпроса на референдума за АЕЦ „Белене”.

Партийните пререкания и опити за процедурни игри трябва да спрат час по-скоро. Основните партии трябва да се разберат за разяснителна кампания и да подпишат споразумение за отказ от ново партийно заиграване с проблема за АЕЦ „Белене”. Това е единственият шанс първият в най-новата ни история референдум да бъде запомнен с добро и да не бъде дискредитиран. Това е и шанс българите да покажат, че могат да се обединят около национални каузи, въпреки опитите за манипулации.

За целта ГЕРБ трябва веднага да спре с лутането между опити за „превземане” на референдума или неглижирането му. Според ВМРО, с подобни действия ГЕРБ не оправдава нито името си „граждани за европейско развитие”, нито ценностите на Европейската народна партия, на чийто конгрес в тези дни се изказва и Бойко Борисов.

Промяната на същността на въпроса показва ясно, че ГЕРБ се подиграва със стотици хиляди българи и изпълнява ангажимент към чужди интереси. Интересът на България е започналият строеж на лицензираната площадка в Белене да бъде завършен и проектът да е с участието на българската държава.

ВМРО не може да се съгласи и с позицията на всички партии от старата и претендиращата за „нова десница”. Абсурдно е партии, които твърдят, че имат демокрацията за основна своя ценност, да призовават за бойкот на референдума, да подхвърлят измислени аргументи срещу него в съда или да наричат подписите на стотици хиляди българи с обидни имена.

Госпожа Кунева дори си позволи да нарече референдума безсмислено упражнение и да призове привържениците си да гласуват против. Според ВМРО подобно поведение не отива на политик, който нарича себе си кандидат на гражданите.

19 октомври 2012

Add Comment