Европа обмисля общ бюджет

    Страните от Еврозоната трябва да помислят за обединение, за да  заемат средства, а също така да плащат на  централен бюджет,  който може да се използва за помощ на затруднените страни, се казва в доклад на  ръководителя на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

    Междинният доклад, подготвен от Ван Ромпой преди срещата на  лидерите от еврозоната през следващата седмица, проправя пътя за по-дълбока фискална интеграция на 17-те страни, които използват еврото.

    В този документ, получен от Ройтерс в петък  пише, че следва да се проучи възможността за централен бюджет за страните от еврозоната.

    Ван Ромпой счита – и е подкрепян от Германия, че някаква форма на „фискален капацитет“ сред страните от еврозоната ще им позволи да изравнят пазара на труда и други икономически и социални дисбаланси в блока.

    Този фонд може да се използва, за да се помага на страни като Испания, където безработицата е 25 процента. В замяна на строги  бюджетни ограничения фондът може да предоставя  целева помощ.

    Държавите от ЕС сега поддържат бюджет от около 130 млрд.  евро годишно – 1% от БВП на ЕС, който финансира селското стопанство, науката, инфраструктурата и други сектори.

    Но за еврозоната няма аналогичен бюджет,  затова  много икономисти смятат, че този недостатък подкопава стабилността на паричния съюз.

    ЕВРОПЕЙСКИТЕ законопроекти?

    Германия, Франция и, за изненада на много дипломати на ЕС, Обединеното кралство, подкрепиха предложението, но те направиха това по различни причини. Лондон вярва, че бюджетът на еврозоната – това е начин за по-нататъшното отделяне на Великобритания и нейните все по-скептично настроени по отношение на ЕС избиратели,  от  валутния блок и неговите проблеми.

    Докладът, изготвен съвместно с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, президента на Европейската централна банка Марио Драги и председателя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, се отнася и за противоречивата идея за обединението и на заемите в страните от еврозоната.

    Авторите на доклада смятат, че е необходимо да се провери възможността за „обединение на някои краткосрочни инструменти за суверенно финансиране, като например съкровищни бонове“, при определени условия и ограничения.

    Такава мярка в краткосрочен план ще бъде  скептично възприета в Берлин, който не искате слабите страни в блока да се възползват от неговата икономическа мощ за да получат по-евтини заеми.

    Но Берлин може да бъде готов да обмисли подобни действия в далечното бъдеще, след като Европа направи видими стъпки към по-здрав политически и фискален съюз.

    Ройтерс

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *