ВМРО: СЕМ нарушава Конституцията, ако разреши турско радио

    Недопустима и скандална е възможността да се даде честота за радио на турски език в България. Това е категоричната позиция на ВМРО по отношение излязлата в медиите информация, че Съвета за електронни медии (СЕМ) може и да уважи искането на протурския активист Сезгин Мюмюн.

    ВМРО се обявява твърдо против СЕМ да регламентира радио на турски език, което е предпоставка за разделяне на българската нация.  Такова радио е в интерес единствено на ДПС и организации като тази на Мюмюн, които са представители на турската власт в България.

    Изразяваме опасенията си, че някой умишлено провокира разединение и противопоставяне на българския народ.

    Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов и заместникът му Ангел Джамбазки поискаха с писмо до Георги Лозанов спешна среща с ръководството на СЕМ. Недопустимо е да се обсъждат подобни възможности, защото се създава излишно етническо напрежение и се провокират опасни дебати, се посочва в писмото.

    Председателят на СЕМ Лозанов искал от организацията на Мюмюн да докаже, че в тези райони – всичките седем общини в Кърджалийска област, имало аудитория, чийто майчин език не е българският. Основавайки се на Конституцията, ВМРО категорично се противопоставя на подобна антидържавна идея.

    Във върховния закон на Р България – Конституцията, пределно ясно е посочено, че официалният език в Републиката е българският, а изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани. Чл. 3 и чл. 36 (1) от Конституцията са нашите доводи срещу такова радио, аргументират се от партията.

    ВМРО е готова за протестни действия и граждански неподчинения. Конституцията трябва да се спазва от всички български граждани, без значение дали са зависими от Ердоган. Който живее на българска територия, трябва да може да говори, слуша и чете на официалния български език.

    Още в началото на юли 2012 г. ВМРО излезе с декларация срещу исканото от сдружението на Сезгин Мюмюн разрешение за радио на различен от официалния език. В нея от партията категорично заявиха, че ставаме свидетели на едно явно окупиране на цели градове и села в България. А налагането на чужда идеология, религия и култура ще доведе да изостряне на отношенията между гражданите.

     

    12 октомври 2012

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *