САЩ ще нанасят превантивни военни удари при кибератаки

    Въоръжените сили на САЩ ще нанасят превантивни военни удари в случай, че американските власти  научат  за заплаха от извършване на кибератаки срещу страната. Това, както съобщава  Ройтерс, е заявил американският министър на отбраната Леон Панета по време на среща с представители на бизнеса в Ню Йорк.

    Панета е разказал за някои чуждестранни „агресори“, подготвящи  атаки срещу организации в химическата промишленост, както и срещу доставчици на ток и вода на населението. Техните действия са насочени към дестабилизиране на ситуацията в обществото и дори за причиняване на смърт на хората, е казал министърът.

    Той е добавил, че задачата на Министерството на отбраната е да защитава държавата, така че то е готово да нанася удари в отговор на кибернетична атака. А в случай на разкриване на възможна атака, насочена към убийството на американски граждани или унищожаването на САЩ, министерството ще вземе превантивни мерки.

    През ноември 2011 г. Пентагонът заяви пред Конгреса, че е готов да нанася  военни удари в отговор на кибератаки. Тогава бе  отбелязано, че против агресора може да се използват както електронни средства, така и конвенционални оръжия. Говорейки за предварителни удари, Панета не уточни с какви средства въоръжените сили ще отговорят на атаката.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *