Руснаците се заканиха да кацнат на Луната през 2015 г.

    Русия планира да изпрати експедиция до Луната след две години. Това съобщи „Руската служба за новини“, цитирайки главния  изпълнителен директор на научното обединение „Лавочкин“  Виктор Хартов.

    „2015 е отбелязана в плановете като година, когато ние трябва да кацнем на Луната“ – съобщи Хартов по време на пресконференция, добавяйки, че на спътника на Земята ще бъде изпратен  автоматичен апарат. Мисията, според Хартов, е предназначена да се докаже  „на първо място пред себе си, че можем да отидем на други небесни тела.“

    Преди това в Русия бе съобщено, че се планира и построяване на Луната на база, в която ще има и хора.

    След кацането през 2015 г. на Луната на спускаемия модул, учените възнамеряват да включат апарат, който да произвежда лед там, и след това да го върне обратно на Земята. „Ще има луноход, който ще събере необходимите проби от лунната повърхност, а следващият апрат ще достави пробите на земята“ – заключи Хартов.

    Миналата седмица Федералната космическа агенция заяви, че се работи по стартирането на орбитален апарат „Луна-Глоб“, който трябва да лети до спътника на Земята през 2016 г.. „За това е необходимо да се създаде една радикално нова система за космически транспорт, над която ние сега работим.  Друга  задача е прехвърлянето на големи обеми от информация от този апарат. Трябва да се прехвърлят по 2,5 гигабайта данни за ден,“ – каза ръководителят на ведомството  Владимир Поповкин.

    През 2017 – 2018 година  Роскосмос планира да стартира  апарата „Луна-Ресурс“, който да кацне на спътника на Земята. Неговата  мисия ще е да изучава състава на реголита   и физическите процеси в близост до южния полюс на Луната.

    „В този проект ние много разчитаме на Европейската космическа агенция.  Нещо повече, ние искаме да се свърже изследването на Луната с бъдещи пилотирани мисии.“ – каза Поповкин.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *