Математици доказаха съществуването на скорости, по-големи от тази на светлината

    Австралийски математици в  противоречие  с  теорията на Айнщайн доказаха, че движение  със скорости, превишаващи скоростта на светлината, е възможно.

    Според  специалната теория на относителността (СТО) на Айнщайн, никой от „обикновените“ обекти не е в състояние да се движи по-бързо от скоростта на светлината. Въпреки това  учените са разработили нова формула, която разширява СТО до стойности, по-високи от скоростта на светлината,  пише The Daily Mail.

    Единственият до момента практически резултат е получен в Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) в Швейцария. Там  в хода на експерименти със субатомни частици насочвани с лъчи от неутрино,  пристигат на местоназначението си няколко милиардни от секундата по-рано, отколкото ако биха пътували  със скоростта на светлината. Това лято изследователите съобщиха за  техническа грешка. Но австралийските математици Джим Хил и Бари Кокс признават, че  въз основа именно на тези резултати, те започнали научните изследвания.

    „Нашият подход е естествено и логично продължение на СТО на Айнщайн и разработка на формули, без да се налага да се използват сложни числа или сложна физика“ – казва професор Хил.

    „Ние сме математици, а не физици, така че подхождаме към този проблем от теоретична математическа гледна точка“ – добавя  Бари Кокс.

    Учените не се опитват да обяснят с разработката си с какъв способ може да се постигне и да се превиши скоростта на светлината. Тяхната задача е да разберат как уравнения и формули може да се прилагат по отношение на такива скорости. Въпреки това, Кокс казва, че ако може поне теоретично да се докаже, че по-бързо движение , отколкото скоростта на светлината  по принцип е възможно, това ще промени из основи всичко.

    От известното уравнение на Айнщайн E = mc2 (еквивалентност на маса и енергия) следва, че частиците, които притежават маса,  имат толкова повече енергия, колкото по-висока е тяхната скорост. Ускорение до скоростта на светлината на всяка частица, притежаваща  маса, ще изисква безкрайно количество енергия. А в работата на австралийските учени, превишаването на  скоростта на светлината се разглежда като математически възможно и непротиворечащо събитие.

    В същото време  професор Джим Хил и д-р Бари Кокс предупредиха, че мечтаещите за подобно пътуването е твърде рано да се радват: засега  не съществуват никакви предпоставки  да се постигнат свръхсветлинни скорости с познатите до момента механизми за транспорт.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *