Финансовата криза изхвърли на улицата още 30 милиона човека

    От началото на финансовата криза през 2008 г.  броят на безработните хора в света се е увеличил с 30 милиона човека. Това се посочва в изявление на генералния директор на Международната организация на труда (МОТ), Гай Райдър, публикувано на интернет страницата на организацията.

    „Около 40 милиона души са спрели да търсят работа“ – каза Райдър.

    Според него една трета от повече от 200 милиона безработни в света,  сега са хора под 25 години.

    Особено остър е проблемът с безработицата в страните, чиито правителства са принудени да приемат мерки за строги икономии, за да намалят бюджетните си дефицити. Така например равнището на безработицата в Гърция през юли тази година е 25.1%.

    „От тези, които работят, 900 милиона мъже и жени печелят по-малко от 2 долара на ден, което ги оставя под линията на бедността,“ – каза Райдър.

    Ръководителят на МОТ отбележи, че тази цифра е могла  да бъде 50% по-ниска, ако правителствата са започнали активно да предприемат мерки за намаляване на безработицата още преди финансовата криза.

    Преди това Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), съобщи, че равнището на безработицата в развитите икономики по целия свят е 7,9%, или около 47,8 милиона души, което е с 13.1 милиона повече от началото на финансовата криза през 2008 година.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *