Кораловите рифове умират с невероятна скорост (видео)

    Големият бариерен риф, разположен до австралийските  брегове,  през последните 27 години е претърпял значителни промени и е загубил около половината от коралите. Специалистите са анализирали над две хиляди научни статии, публикувани в предишните почти 30 години, и са установили, че унищожаването е пряко свързано  с изменението на климата,  пише  The Los Angeles Times.

    Причините за това, според учените, са бурите и ураганите, които от година на година се засилват поради увеличението на средната температура на океана, загубата на естествения цвят на коралите (отново  се дължи на затопляне) и на влиянието на отровните морски звезди, които се хранят с коралови полипи. На ситуацията влияе и повишаването на киселинността на океана,   а  рифовете  все повече и повече, според учените, заприличват на  изолирани острови.

    Най-големи щети   Големият бариерен риф е претърпял  през последните 14 – 15 години. От 1985 г. до 2012 г. са загинали повече от 50% от кораловите полипи. В допълнение, се казва в доклада, заплахата е надвиснала не само над рифовете. Изчезването на коралите променя химическия състав на водата на океана, посоката на теченията, което води до смъртта на много видове риби в района, пише  Gulfnews.

    Ако действия за спасяването на Големия бариерен риф не започнат   сега, след десет години неговата площ ще е намаляла наполовина, прогнозират експерти. Акцентът те предлагат да е  контрол на популациите на морските звезди. Този вариант е най-подходящ  между другото, защото с ураганите и затоплянете нищо не може да се направи.

    Междувременно  международната екологична организация „Грийнпийс“ стартира в Австралия проект, наречен „Спасете  рифа.“ Основен обект на критика е австралийската въглищна индустрия, която според еколози, пряко влияе на влошаването на ситуацията, тъй като въглищата се добиват на брега в близост до рифа. Кампанията предлага и анимация  за  степента на заплахата.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *