Приемането на бюджетa в Испания даде лек тласък на еврото, но поводите за оптимизъм са малко

    Еврото се повиши леко спрямо долара и се отлепи от двуседмичното си дъно, това показват днешните форекс анализи. Според много трейдъри това се дължи на приемането на бюджет 2013 в Испания, който изглежда полага основите за искане на финансова помощ от страна на средиземноморската страна.

    Според много анализатори печалбите на еврото са ограничени, докато продължава несигурността от това дали и кога Испания ще поиска помощ. В дългосрочен план съмненията са големи, че Мадрид ще успее да приложи мерките си за икономии, с които да стопи огромния бюджетен дефицит на страната, което би се отразило изключително негативно на еврото.

    Искането на спасителен пакет от Испния би провокирало Европейската централна банка да започне изкупуване на испанския дълг, с което ще намали огромните лихви, които плаща страната на своите кредитори. Според експерти това ще подкрепи стабилно цената на еврото, но по всичко изглежда Испания не иска да предприеме тази стъпка.

    До края на този месец рейтинговата агенция Moody’s трябва да преразгледа рейтинга на Испания и е много вероятно да го понижи до “junk” ниво. В същото време правителството трябва да публикува своята пълна оценка за банковия сектор.

    „Очакванията ми са еврото постепенно да отслабва поради риска от намаляне на кредитния рейтинг на Испания. В същото време разговорите на Гърция с кредиторите й са в задънена улица. Всичко това прави икономиката на еврозоната изключително крехка”, заяви Минори Учида, главен валутен анализатор в Tokyo-Mitsubishi UFJ.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *