Еманципацията краде години живот от жените и разбива семействата

    Съвременният свят е по-дружелюбен към мъжете, отколкото към жените: в развитите страни, продължителността на живота на нежния пол не се увеличава, за разлика от силната половина на човечеството. Това произтича от стреса по време на работа, пушенето и алкохола – с една дума, еманципацията. В този случай, борбата на жените за равенство „в кухнята“ също не донесе нищо хубаво – разделението на домакинските задължения често води до развод.

    Страннна закономерност са открили британски учени, които се запитали защо така стремително бързо намаляват разликите между очакваната продължителност на живота на мъжете и жените (обикновено се изчислява на няколко десетки години). Оказва се, че причината е в промяната на условията на труд и промяна в начина на живот, пише „Гардиън“. Консумацията на алкохол и тютюнопушенето сред мъжете в последните години намалява бързо, с което не може да се похвали нежния пол. В допълнение, мъжете ве по-малко работят в опасни професии – мини и заводи за стомана.

    Еманципацията унищожи семейството

    Сред двойките, които са се съгласили да си поделят поравно домакинската работа, е 50% по-вероятно да се разведат, отколкото в традиционните съюзи, публикува The Guardian резултатите от друго проучване.

    Тръгвайки да проучват този въпрос, учените смятали, че те ще стигнат до обратното заключение. Но се оказало, че опитите да се накара мъжа да сготви вечеря и да чисти,  увеличават вероятността от развод.

    Причините за това могат да бъдат няколко. Първо, ясното споразумение за домашните отговорности правят семейния живот бизнес план и убиват романтиката. За това е сигурен професорът по социология Франк Фуреди от Университета на Кентърбъри. Второ, съвременните жени често са образовани и имат високо ниво на доходи, така че те са независими от партньора и може лесно да се решат на развод, казва Томас Хансен, съавтор на труда „Равенство в къщата.“

    Вярно е, че има критици на това проучване. Разделянето на домакинските задачи най-често се случва в семействата от средната класа, където има традиционно висок процент на разводите.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *