Армения прекрати дипломатическите си отношения с Унгария

    Причината е, че Будапеща екстрадира   азербайджанец , който преди 8 години  посече с брадва и уби арменски офицер.
    Ереван прекъсна дипломатическите си отношения с Унгария. „Заявявам, че от днес прекъсваме  дипломатическите  си отношения и всички официални връзки с Унгария“, – цитира агенция „Интерфакс“ арменския президент Серж Саркисян.

    Това заяви  Саркисян по време на среща с акредитираните посланици в страната на държавите-членки на ООН. Причината за такъв рязък  демарш е решението на унгарските власти да върнат обратно в родината му азербайджанецът,  убил арменски офицер.

    Инцидентът е станал на 19 февруари 2004 г.: тогава  лейтенантът от  арменската армия  Гурген  Маргарян, изпратен  в Будапеща на курсове по английски език, е бил убит от офицера от Азербайджан  Рамил Сафаров – слушател в същите курсове. Престъплението е извършено с особена жестокост:  оръжието на убийството на Сафаров е  брадва.

    Унгарския съд признава Сафаров  за виновен и го осъжда на доживотен затвор. Азербайджанските адвокати   загубват няколко касации, но миналия петък, нарушителят бе екстрадиран в родината си и веднага бе помилван от президента Илхам Алиев.

    „Нито аз, нито хората на Армения не приемат това. Арменският народ никога няма да прости това, „- заяви президентът  на Армения.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *