Сушата настъпва: И Ловеч на воден режим

    Намаленият дебит на водоизточниците принуди дружество ВиК-Ловеч да въведе режим в засегнатите райони. За жителите на Тетевен вода има само през деня, а в курортното селище Рибарица – през ден. От утре на воден режим ще бъде и Ловеч.

    Кметът на града Минчо Казанджиев вече издаде заповед, с която водата ще бъде спирана всяка вечер от 23.00 часа до 6.00 часа сутрин. Той забрани и използването на питейна вода за поливане и миене на балкони, улици и автомобили. Глобата за нарушителите е от 100 до 1000 лева за физически лица и от 500 до 10 000 лева за юридически лица.

    Без вода са и много села в ловешка област, като броят им постоянно се увеличава. Режимите ще продължат до възстановяване дебита на водоизточниците, категорични са от ВиК дружеството.

    Заради трайното засушаване реките в Ловешка област са достигнали критично ниски нива. Някои от притоците на Осъм и Вит са почти пресъхнали. Стари хора твърдят, че досега не са виждали дори реките в балканските райони на областта да са толкова маловодни. Сушата е толкова продължителна, че участъци от Вит в Тетевенско и Луковитско са напълно пресъхнали, а малкото останала вода се е скрила в процепи под повърхността.

    http://bnr.bg/sites/horizont/Society/Bulgaria/Pages/2608lovech.aspx

    На воден режим са подложени също Севлиево и Панагюрище. В  община Панагюрище преди дни обявиха бедствено положение заради безводието.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *