Терористи от „Ал Кайда“ съдят Великобритания в ЕСПЧ

    Двама терористи от „Ал-Кайда“ са  подали в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) иск срещу британските власти, съобщава The Daily Telegraph.

    Двамата терористи, които са подали жалби в ЕСПЧ, са граждани на Обединеното кралство и в момента са с доживотни присъди. Мъжете твърдят, че са били измъчвани от тайните служби на Пакистан, а  британската служба за сигурност МИ-5 е била наясно с методите на работа на пакистанските си колеги.

    Преди това членовете на „Ал Кайда“ са подавали искове в няколко британски съдилища, но жалбите им са били отхвърлени. ЕСПЧ обаче  е приел   иска за разглеждане. Сега британските власти трябва да дават обяснения в Страсбург за предполагаемата съпричастност на  MI5 в изтезаването на терористите. Ако от Европейският съд не бъдат удовлетворени от тези обяснения, то по делото с членовете на „Ал-Кайда“ ще се проведат мащабни разследвания. В резултат на това британските власти вероятно ще трябва да преразгледат присъдите на терористите.

    Единият от ищците, Салахуддин Амин (Salahuddin Amin) през 2007 г., бе признат за виновен в Обединеното кралство, за   взрив в търговски център. Вторият ищец, Рангзиб Ахмед (Rangzieb Ahmed), беше осъден на доживотен през 2008 г. Той е считан за един от координаторите на терористите, работещи в Обединеното кралство. Според защитата на Ахмед, през 2006 г., служители на МИ-5 са допуснали заминаването му за Пакистан,  след това са съобщили  местонахождението му на местните сили за сигурност, за да го арестуват, а по-късно са го измъчвали.

    Редица британски адвокати изразиха възмущение от намесата на Страсбург във вътрешните работи на страната, наричайки неприемливо това, ЕСПЧ да поставя под съмнение решенията на съдилищата на Великобритания.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *