В САЩ връщат златния стандарт

    Недоволни от супермеката парична политика на Фeдералния резерв , в  Републиканската партия  говорят за създаването на „златна“ комисия, която да преразгледа възможността за обвързването на долара към златото. Анализатори изтъкват, че днес това е физически невъзможно –  златните резерви в САЩ са в пъти по-малко от книжните пари и задължения.

    Републиканската партия избра нова насока на икономическата политика, и сега активно подкрепя връщането на златния стандарт – за първи път от 30 години насам.

    Според „Файненшъл таймс“, след като спечелят изборите през ноември, републиканците ще създадат  специална комисия (вече наречена „златна“), която ще извърши одит на паричната политика на Федералния резерв и ще анализира възможността за обвързване на долара към златото. Досега връщането към златния стандарт не е официално представено за обществено обсъждане. Окончателното решение за създаването на комисията ще бъде взето следващата седмица на конгреса на партията в Тампа, Флорида.

    Точката за връщане на златния стандарт трябва да бъде  включена в официалната програма на кандидата за президент Мит Ромни. Така републиканците  издигат в програмата си радикални и нетрадиционни планове.

    По-рано тази седмица Ромни вече обяви, че възнамерява да проведе мащабен одит на Федералния резерв. В допълнение, кандидатът за президент на републиканците планира да уволни и ръководителя на Федералния резерв Бен Бернанке, като не му даде  номинация за трети мандат.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *