ТВ Ексхумация по желание*

    Вчера редица електронни издания препечатаха почти едно към едно прес рилийза на Нова за “възраждането на легендата” “Всяка неделя” в Нова от възродителя Кеворк Кеворкян. Дори нежълти издания като Дневник и Медиапул  се поподмокриха и копи-пейстнаха по-големи или по-малки откъси от прес рилийза без да си направят труда да посочат кое е цитат, и кое е продукт на собствена слюнна течност: ”Зрителите отново ще могат да гледат емблематичната рубрика “Събеседник по желание”, както и другата запазена марка – телемостове от различни краища на света, уточняват от телевизията.” – пишат и двете издания, заемайки от Нова. Какъв късмет, а? Сега направо се чувствам като интелектуално джудже с очакването си за завръщането на Doctor Who през септември по БиБиСи.

    Не, сериозно, ако един формат, добил популярност във времето на Брежнев, студената война, изходящите визи и пълната изолация на България от западния свят може да предизвика интерес през 2012 година*, това е неблагоприятна диагноза както за телевизионната журналистика, така и за обществото, което проявява интерес към нея и което упорито живее в миналото си, както скоро видяхме от скандалния нескандал с “махането на Ботев от учебниците”. Нескандал, защото никой не искаше да маха Ботев от учебниците. Скандален, защото Министърът на образованието, имаше темерутщината да представи себе си и министър-председателя си като спасители на Ботев.

    За да е пълно удоволствието, от Нова обещават старите декори и всичко както си беше. Като с бонбоните Черноморец, майонезата незнамкояси и кренвиршите незнамкоиси. Аз самият с нетърпение очаквам Розовата пантера и Кукленото шоу, защото другаде вече не ги пускат. А, и  революционния жанр “откъс от клип”, където смело ни показваха парченце от корекомската развлекателна реалност. Някой друг да чака откъс от “скандалния клип на Мадона”? За феновете на рубриките Телевизионен мост и Открити врати към света имам новина – вече могат да гледат CNN, NBC, BBC World и десетки други канали по всяка уважаваща себе си кабеларка без Димитри Иванов да им ги преразказва и без риск да бъдат изпратени в трудов лагер.

    И пак сериозно, ако Кеворкян беше наполовина толкова голям телевизионер, колкото ни убеждава, че е, щеше да направи ново предаване с нов формат, адекватен на съвремието. Поредната ексхумация на проекта Всяка неделя говори, че Кеворкян няма чак толкова високо мнение за себе си и че евентуален телевизионен продукт с марката “Кеворк” е непродаваем. Кеворкян знае, че единственото, което може да продава на телевизионния пазар е носталгия, увита в изтърбушения хастар на Всяка неделя. И ще я продава докато има купувачи. Приятно гледане!

     

    Бележки:

    * Или май беше Събеседник по желание

    ** Това разбира се предстои да установим след старта на предаването, но ентусиазмът на горецитираните и много други медии почти гарантира висок, поне начален, интерес.

     

    Блогът на Стефан
    http://www.svobodnablogaria.com

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *