Убиецът на Джон Ленън пак иска да излезе от затвора

    Марк Дейвид Чапмън – убиецът на лидера на легендарната британска група „Бийтълс“   Джон Ленън, който излежава доживотна присъда в САЩ, възнамерява да кандидатства за условно предсрочно освобождаване за седми път.  Комисия ще разгледа молбата му следващата седмица.

    Чапман, който беше признат от съдебно-психиатричната експертиза за невменяем,  прекара повече от 30 години в затвор с максимална сигурност. От 2000 г. насам той на всеки две години иска предсрочно освобождаване – всеки път безрезултатно. Последният път, когато му  бе отказано предсрочно освобождаване бе през септември 2010 г.. Комисията обосновава своето решение с „явно незачитане на нормите  на обществото и светостта на човешкия живот“.

    И този път 57-годишният Чапман практически няма шанс: Вдовицата на Ленън – Йоко Оно винаги е категорично против излизането му на свобода, вярвайки, че той е заплаха за нея и нейните двама синове и за цялото общество.

    През май  Чапман беше прехвърлен от затвора с максимална сигурност в щата Ню Йорк в друг. Причините за преместването му в затвора в Уенди в град Олден не бяха оповестени. В същото време това е много необичайно движение: затворници в САЩ рядко се прехвърлят за да излежават присъдата си на  друго място  след толкова много години  затвор.

    Чапман застреля лидера на „ливърпулската четворка“ на 8 декември  1980 г. в непосредствена близост до Central Park в Ню Йорк, недалеч от входа на сградата, наречена „Дакота“, където Ленън е живял със съпругата си Йоко Оно.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *