Турската армия е готова да навлезе в Сирия

    Турските войски може да преминат границата със Сирия и да  вземат под своя защита хората, които бягат от град Алепо. Според Хюриет, на 31 юли това е заявил външният министър Ахмет Давутоглу, съобщи Lenta.ru.

    „Ако десетки хиляди бежанци нахлуят в Турция и сирийската армия открие огън по тях, нито страната ни, нито останалата част от света няма само да  следят  ситуацията“ – каза той.

    Министърът допълни, че Турция не е могла да направи нищо, когато през 1988 г., Саддам Хюсеин е унищожил повече от пет хиляди души в град Халабджа в Северен Ирак, но няма да позволи повторение на тази ситуация по границите си.

    Давутоглу поясни какво има предвид:

    „Сега най-напрегнатото място в целия регион е Алепо. Хаосът в града носи пряка заплаха за стабилността и реда в Турция. Ето защо ние се подготвяме  предварително с комплекс от различни мерки. „

    Според министъра, наред с други неща, Анкара планира да създаде защитена зона в Сирия, на чиято територия в бежанските лагери сравнително безопасно могат да се настанят до сто хиляди души. Необходимите мероприятия за това са вече в ход.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *