Ханс-Вернер Зин: Първо разглобяваме еврозоната, а после я сглобяваме отново

    Авторитетният германски икономист Ханс-Вернер Зин предложи свой план  за спасяване на еврозоната, предвиждащ временния и разпад. Както предлага експертът, държавите, които са в  еврозоната, трябва временно да излязат от нея, за да възстановят собствената си  конкурентоспособност, а след това отново да се присъединят, съобщи RBK.

    „Основната идея е да се предложи на държавите статут на асоцииран член в еврозоната, което ще има позволява   временно да въведат в обращение националната си валута и като си запазят правото по-късно да се присъединят към общата европейска  валута“ – пояснява Зин.

    Той предложи да се използва механизъм, подобен на съществуващия в момента ERM II (Европейският финансов механизъм за обменния курс е международно споразумение, чиято цел е да поддържа стабилността на валутния курс и координация в Европа), който е междинен етап за влизане в eврозоната. По този начин държавите-членки, които желаят да се присъединят към общата  валута е необходимо най-малко две години да са в ERM II.

    „Този механизъм може да бъде разширен с това,  да поеме функцията на един вид убежище, където държавите, напускащи валутния съюз, ще са в състояние да се спасят в преходния период. Това предложение има няколко предимства в сравнение със запазването на статуквото или стихиен фалит „, заключава икономистът.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *