Лунният прах – съвършеното оръжие на земния спътник

    Плановете за ново кацане на хора на Луната за да  създадат там постоянна база се усложняват. Това се случи след като изследователите стигнаха до извода, че за човек лунният прах  е смъртоносен и от него е много трудно да се защити.

    Този прах изглежда е  най-съвършеното оръжие, което е създала Луната за да да отблъсне пришълците. Лунният прах не само се състои от свръхфини частици, като тези, които се съдържат в азбеста и вулканичната пепел.

    Лунните прашинки са остри като стъкло, и най-важното,  са силно радиоактивни. Въздействието на лунния прах са изпитали върху себе си астронавтите  на САЩ. Според изследователи от Университета на Тенеси, екипажът на „Аполо“ съобщава за странни поражения по кожата, очите и дихателните пътища. Но астронавтите са прекарали на  Луната два дни. А екипажът на евентуална база там ще остане в продължение на месеци. Попадайки  в белите дробове, прашинките ще предизвикат сериозни поражения, включително в дихателния тракт и органите на зрението.

    Съвременните технологии все още не могат да гарантират пълна защита от лунния прах, така че на Луната може да работят засега само роботи.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *