Путин заговори за надпревара във въоръжаването

    Русия не навлиза в надпревара във въоръжаването, но нейните ядрени и космически възможности трябва да се подобрят, заяви днес Владимир Путин, пише РБК. До 2020 г. делът на съвременните оръжия в стратегическите ядрени сили трябва да достигне 75-85%, а по отношение на космическата отбрана – не по-малко от 70%.

    В ефективността на ядрения потенциал и ефективността на космическата отбрана на Русия  никой не бива да се съмнява, заяви Путин на заседание по  държавната програма за въоръженията. Той припомни, че всички ядрени и космически сили сега „залагат на усъвършенстване и развитие, активно разработват  системи за управление, повишават ефективността на разузнаването, наблюдението и събиране на информация.“

    За обезпечаване на безопасността на Русия на такива сили се възлага особена отговорност.

    „Това се отнася за ядрените оръжия, които остават  най-важната гаранция за суверенитета и териториалната цялост на Русия и играят ключова роля в поддържането на световния баланс – продължи президентът. – Огромно значение има  и системата за космическата отбрана, тя трябва да бъде в постоянна бойна готовност,  да следи  плановете за развитие на средствата за нападение на потенциалния противник, да обезпечава ефективно взаимодействие с други видове и родове войски „.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *