„Газпром“ заплашва да спре доставките на гориво в Европа

    „Газпром“ отказва   по-нататъшно намаляване на цените на природния газ за европейските потребители, а в случай на поражение в съда, ще спре доставките, пише «Коммерсант-Украина».

    Полската PGNiG е подал съдебен иск срещу „Газпром“ в Арбитражния съд в Стокхолм, искайки  по-ниски цени за газа в края на 2011 г. Искове  срещу „Газпром“  подадоха още гръцката DEPA, италианската Edison и германските RWE и E.ON, които в крайна сметка успяха да свалят цените. „Газпром“ подписа с тези компании мирно споразумение, а  трибуналът въведе няколко междинни решения, които не са в полза на руския монопол.

    От пресслужбата на „Газпром“ отказват коментар, но източник в компанията поясни, че няма да снижава цените за PGNiG за да избегне създаването на прецедент, от който биха могли да се възползват в Украйна.

    „Всички компании, на които сме предоставяли преди това отстъпки, по някакъв начин си сътрудничат с нас. Полската PGNiG, както и „Нафтогаз“ се държат особено и да им даваме отстъпка е напълно нелогично, „- е казал  източникът.

    След въвеждане в експлоатация на тръбопровода „Северен поток“ „Газпром“ е по-малко зависим  от транзита през територията на Полша и  сега по-твърдо  защитава своите интереси.“

    „Ако съдът отмени нашето споразумение с Полша, ние вече няма да го изпълняваме и ще спрем доставките на горива в страната. Нека  след това полската страна да ни убеди да подпишем по -изгодно споразумение „- е казал източник в руската компания.

    Европейският съюз в петък изрази своето мнение. Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу предупреди Русия и Украйна за евентуална газова криза.

    „Важно е   текущите преговори между Украйна и Русия за намаляване на цените на природния газ не застрашават доставките за Европа, каза Барозу. За съжаление, ние имаме опит с проблемите в отношенията между Украйна и Русия. От това страдаше и ЕС. Много европейци добре запомниха газовата криза.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *