Надежда Нейнски: Изборът на Кабаиванов изважда СДС от националната политика

    Изборът на Кабаиванов за председател на практика извежда „СДС от националния отбор, от националната политика и оттук нататък пътят на СДС е да защитава корпоративния интерес и да бъде патерица на други политически формации“. Така евродепутатът Надежда Нейнски коментира пред БНР избирането на Емил Кабаиванов за лидер на СДС.

    „Аз смятам, че е повече от ясно, че корпоративният вот и корпоративният интерес спечелиха над интересите на избирателите на СДС, защото те бяха много ясни на последните избори, като подкрепиха единството и Синята коалиция, благодарение на което в този формат СДС има кметове, общински съветници, парламентарна група в Народното събрание и евродепутат“, каза още Нейнски.

    Тя подчерта, че неслучайно организациите, подкрепили Кабаиванов, са организации, които най-слабо са се представили на предишните избори и навсякъде по места са в коалиция с ГЕРБ.

    Надежда Нейнски добави още, че новият лидер на СДС като кмет на намираща се в тежко финансово състояние община, ще е зависим от ГЕРБ.

    „На практика мнозинството в община Карлово зависи от ГЕРБ. Проектите, които са стартирани от община Карлово, също така зависят от управляващите, и в този смисъл предполагам, че не си представяте как лидерът на СДС ще се изправи срещу управляващите, от които зависи на практика цялата му дейност като кмет в Карлово. За мен това е изключително порочна система“, каза Нейнски.

    Междувременно загубилият с 1% лидерския пост в СДС Ваньо Шарков призна победата на Кабаиванов, но не скри притесненията си, че върху членове на партията и цели структури в страната е бил оказван натиск какво поведение да имат на балотажа.

    „Зависими хора в СДС са умело използвани за целенасоченото разбиване на традиционната десница в България“, посочи в разпространено до медиите изявление Шарков.

    Според него, разделението в СДС е ценностно. Депутатът благодари на гласувалите за него и ги определи като хора, които категорично са отказали да бъдат пионки в една „политико – олигархична схема за овладяването на СДС и свеждането му до маргинална политическа сила“.
    „С ясния си глас в моя подкрепа вие отказахте да бъдете част от лъжите, манипулациите, натиска и снишаването пред силните на деня“, се обърна той към поддръжниците си.

    „Това, че половината партия избра друг път за СДС, не означава, че нашият път не е правилен“, посочи още той. Според Шарков, на новия председател му предстои да докаже правотата на тезата, че сам СДС е по-силен от обединението на десницата. „Аз не вярвам в това и никога не съм вярвал“, категоричен бе Шарков.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *