Дневна доза 200 мг витамин С пази от рак и сърдечно-съдови заболявания

    Учените смятат, че увеличаването на препоръчаната норма за прием на аскорбинова киселина до 200 мг на ден може значително да намали риска от сърдечно-съдови  заболявания и  рак.

    Препоръчителното потребление на витамин С е по-малко от половината от дозата, която трябва да се приема, казват учени от Института Линус Паулинг към Университета в  Орегон (САЩ). Те вярват, че са получили достоверни доказателства, че дозата трябва да бъде увеличена до 200 мг на ден за възрастен.

    Сега американските лекари препоръчват на мъжете да консумират 90 мг аскорбинова киселина на ден, а на жените – 75 мг.

    Скорошен анализ на 29 проучвания показва, че дневни дози от 500 мг на витамин С под формата на хранителни добавки, значително намалява  кръвното налягане. Високото кръвно  налягане е основен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания и инсулт и е пряко отговорно за 400 хиляди смъртни случая годишно в Съединените щати.

    Проучване на 20 хиляди мъже и жени, проведено в Европа показва, че смъртността от сърдечно-съдови заболявания е с 60% по-ниска сред онези  20% от лицата, при  които в кръвната плазма има много висока концентрация на аскорбинова киселина, в сравнение с 20% от притежатели  на минимално съдържание на витамин С в кръвта.

    Друго иследване е  установило, че при мъжете с ниски нива на аскорбинова киселина в кръвта, в сравнение с притежателите на максимален показател,  с  62% е  повишен риска от смърт от рак след  12 до 16 години.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *