Засилват се дискусиите във Великобритания за излизане от ЕС

    Планът за излизане на Великобритания от ЕС, преди немислим, постепенно става възможен, пише Le Monde. „Сега това е напълно възможно. Никога британското правителство не e обсъждалo открито излизане от ЕС“, – казва Денис Макшейн, лейбърист и бивш министър по европейските въпроси в правителството на Тони Блеър.

    „Този сценарий е възможен  по причина, че  през следващите години във Великобритания може да има референдум за членството в ЕС. Дискусията се  възобнови миналата седмица след  срещата на върха на ЕС в Брюксел. Дейвид Камерън след завръщането си в Лондон  получи писмо, подписано от стотици депутати-консерватори, които искат консултация с хората по този въпрос „- казва авторът на статията. „Животът извън ЕС  не е ужасен“, казва Лиъм Фокс, бивш министър на отбраната.

    Камерън заяви в Камарата на общините, че референдум е възможен, но не скоро и не по въпроса за членство в ЕС. „Аз не мисля статуквото за приемливо.  Мисля, че това ще бъде грешка – веднага да се организира  референдума за или против ЕС, но било също така грешка да се изключи референдум в бъдеще“  – каза той. Самия министър-председателят заяви, че Великобритания трябва да остане в ЕС заради ползите от единния пазар. Въпреки това, той разкритикува законодателството в Брюксел: „По-малко Европа, а  не повече. По-малко разходи, по-малко бюрокрация, по-малко намеса в делата, свързани със суверенните държави.“

    „В  миналото Лондон винаги заемаше позиция, сходна с ЕС, но ситуацията се влоши след срещата на върха през декември 2011, когато Камерън отхвърли Европейското споразумение за финансовата стабилност.  Този срив е логично следствие от многото години  изразяване в редиците на торите на евроскептицизъм“, –  подчертава авторът. „

    В действията на Камерън има и  политически разчет: Независимата партия на Великобритания, искаща излизане от ЕС, издърпва от него десните избирателите, отслабва позицията на партията му отношение на лейбъристите. В навечерието на европейските избори през 2014 г., следващият голям тест за него, Камерън трябва да направи отстъпки. „- заключава журналистът.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *