В Германия блокираха създаването на европейския стабилизационен механизъм

    В Конституционния съд на Германия са подадени шест иска срещу създаването на Европейския стабилизационен механизъм ESM и споразумението за затягане на фискалната дисциплина в ЕС, пише Die Welt. И двата документа бяха одобрени от Бундестага и Бундесрата на 29 юни. За влизането им в сила бе необходим  само подпис  на президента Йоахим Гаук, който отказа да ги подпише, докато Конституционният съд не разгледа жалбите.

    Съдебни искове  са били подадени по-специално от фракцията „Левите“ в Бундестага, членът на ХСС Петер   Гаувайлер  (Peter Gauweiler), Общество „Повече демокрация,“   бившият министър на правосъдието Херта Дойблел-Гмелин (Herta Daeubler-Gmelin) и експертът по конституционно право Кристоф  Дегенхарт  (Christoph Degenhart). Към жалбите са се присъединили около 12 хиляди души, включително и от  Съюза на данъкоплатците.

    Основното оплакване на ищците е за нарушаване на правата на националния парламент, в резултат на въвеждането на ESM и новото споразумение за бюджетната дисциплина в ЕС.

    Правителството на Ангела Меркел се надяваше, че стабилизационният механизъм с фонд от 700 милиарда евро ще влязе  в сила от 1 юли. В момента  в стабилизационният фонд има 250 млрд. евро, но това не е достатъчно за да се спаси еврозоната.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *