Учените от CERN ще обяват сензационното откриване на Бозона на Хигс

    Учените от Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) се готвят да обявят откриването на бозона на Хигс –  теоретически предсказана елементарна частица, чието откритието ще позволи на науката да реши загадката на механизъма за формирането на масата.

    Откриването на Хигс бозона, който   медиите  наричат „Божия частица“ трябва да докаже  доминиращия в съвременната наука Стандартен модел на взаимодействие между елементарните частици.

    За предстоящата сензация пише ИТАР-ТАСС, като се позовава на британските медии, които се опират на свидетелства на учените, работещи в ЦЕРН и други големи центрове в света на физиката. Според тях, откриването на бозона на Хигс ще бъде обявено в сряда по време на научен семинар в централата на ЦЕРН в Женева. Известно е, че на семинара е поканен британският учен и  почетен професор в Университета на Единбург 83-годишният Питър Хигс (Рeter Higgs), който през 1964 г. предсказва съществуването на тази частица.

    Според Стандартния модел тя възниква под влияние на полето на Хигс, което дава маса на материята. Това поле не може да се улови с инструменти и единственото  доказателство за неговото съществуване трябва да бъде откриването на бозона на Хигс. Както считат физиците,  след Големия взрив, от който произлиза Вселената преди 13,7 милиарда години, силата, пораждаща бозона на Хигс, е довела до формирането на галактики, звезди и планети от извечния хаос.

    Според физиците, откриването на тази частица трябва да бъде най-голямото откритие в областта на знанията за законите на Вселената, през последните десетилетия.

    Ако не бъде намерен  Хигс бозона, това ще  докаже ограничеността на Стандартния модел. В резултат   ще трябва да се намери алтернативна теория за произхода на масата, в съответствие с така наречената нова физика.

    На  Големия адронен колайдер с търсене на бозона на  Хигс  се занимават  независимо една от друга две групи учени – АTLAS и CMS. По време изследванията си те са открили около 300 частици, напомнящи на Хигс бозона. Въпреки това, натрупаните данни все още не са  достатъчни за да декларират, че „Божията частица“ е намерена.

    За да са сигурни в откритието, учените трябва да постигнат степен на   вероятност, която се определя на научен език като „сигма пет“. Това означава, че вероятността тази  частица да е бозона на Хигс е 99,99995%.

    Професор Джон Елис  , водещ изследовател в CERN, каза в интервю за британски журналисти, че необходимата степен на сигурност  ще бъде  постигната  около сряда.

    „Доколкото знам, експериментите на  ATLAS и CMS са показали вероятността от „сигма четири „(т.е. 99,99%). Когато се обединят резултатите от двете групи може да се достигне резултат повече от „сигма пет „

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *