Виетнам – янките се завръщат: бившите врагове се обединяват срещу Китай

    Пентагонът отново отваря военни бази в Югоизточна Азия, пише Анджело Akuaro в статия, публикувана във вестник La Repubblica.

    “ 40 години след края на войната, която промени Америка, САЩ се завръщат на местопрестъплението . Този път със съгласието на жертвата-  Да,   американският флот се подготвя да отвори отново своите военни бази във Виетнам“ – се казва  в публикацията.

    „Сега бившият враг трябва да се пази от друг враг, стоящ пред портата: Китай. И точно днес  американците може да помогнат на комунистическия режим в Ханой да се защити от Дракона. Пентагонът създава нови оперативни военноморски карти и  предислоцира 60% от  силите си в Тихия океан,  оставяйки 40% от силите си в Атлантическия океан.  Леон Панета подчертава  „огромния  потенциал“ на виетнамските бази.  Неотдавна с Виетнам е подписано споразумение за предаването на базите на американците, които те са заемали по време на тази незабравима война „- пише авторът.

    „Операцията е повече от деликатна. Символично, тези места са свързани със все още скорошната война“- казва служител от американската армия. Генерал  Мартин Демпси заяви: “ Искаме да изградим партньорства със страните от региона, ние искаме да консолидираме нашето присъствие като знак на нашите общи интереси. “

    „Същността на тези интереси е да се следи   Дракона. И страните, с които Вашингтон изгражда партньорства – не е само  Виетнам, но също така и Тайланд, Филипините, Сингапур.  Този обрат в отношенията иска президентът на Барак Обама, почувствал тревогата на  съседите на Китай, причинени от постоянните териториални претенции на Пекин “ – се казва в статията.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *