Физиците узнаха как комарите летят в дъжда (видео)

    Физиците   уточниха динамиката на сблъсъка на летящ комар  и дъждовна капка. Те  успели да определят как комарите летят в дъжда. Статия за това е публикувана в
    Proceedings of the National Academy of Sciences.

    В новото проучване  изследователите се опитали да разберат основните принципи на взаимодействие между  комар и  капка. Те са използвали   високоскоростна камера, която снимала комар в полет  в инсталация, където специална помпа симулира дъжд (необходимостта от специално оборудване е поради факта, че учените трябвало да получат динамика, която е сравнима с тази на дъжда).

    Според учените, средният линеен размер на комара е около 3 мм с маса от 2 милиграма. Диаметърът на водните капки в 2-3 мм, а масата им 100 милиграма. Вертикалната компонента на скоростта на капката е  до 9 метра в секунда. Средно една капка улучва комара  веднъж на всеки 20 секунди.

    Американските учени  забелязали, че когато капката удря комара по краката му, те се отмятат настрани, без да се променя посоката му. В същото време при контакт на капка с тялото на комара, за  кратък период от време той се движи заедно с нея на разстояние от около 60 мм  и след това я напуска.

    Учените казват, че енергията на капката е достатъчна  за да убие  комар при попадение  ако той е на твърда повърхност, но ако срещата стане във въздуха, за комара това е без последствия (в този случай, обаче, комарът  изпитва претоварване от около 100 G,  но без  никаква вреда .)

    Физиците отдават това на факта,  движението му заедно с капката свежда до минимум предаването на енергия от капката към насекомото – скоростта на капката остава почти без промяна след срещата си с комара.

    Според изследователите  в момента няма никакви резултати по въпросите на биомеханиката на полета на насекомите по време на дъжд. Учените се надяват, че  изследванията им ще предизвикат проучване на тази тема, защото в бъдеще такива проучвания могат да бъдат полезни, например, при създаването на миниатюрен самолет.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *