Жената като сексуален обект

    Както показват резултатите от  скорошно изследване, хората, независимо от техния пол възприемат полуоблечените жени   като сексуален обект, а   в мъжете по бельо, се опитват да разпознаят личност. Това пише  Der Spiegel.

    Специализираното списание  Psychological Science  съобщава за изследвания, проведени от екип от белгийски и американски учени. Екипът от изследователи, ръководен  от Филип Бернар от Университета в Брюксел е използвал в своето изследване   добре познат психологически метод. Той се крие във факта, че ако на човек се покаже снимка на друг  човек  с главата надолу, подложеният на теста ще има проблеми с разпознаването на  този,  който е изобразен на снимката. Този ефект не работи при показване на изображения с преобърнати обекти, като например сгради.

    В експеримента са участвали 78 студенти – 41 мъже и 37 жени, се казва в статията. На тях,  в рамките на няколко секунди  са показвани обърнати снимки на мъже и жени по бельо, а след това им е предлаган избор от две снимки. Експериментът показал, че мъжете на снимките се разпознават  с по голяма трудност, което не може да се каже за обърнати надолу жени.

    „Фактът, че и жените и мъжете в проучването възприемат  полуголите жени като обект,  говори в полза на факта, че това схващане е дълбоко  вкоренен  в подсъзнанието   стереотип на човека“ – се казва в статията.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *