С гласовете на ГЕРБ НС отказа да задължи кабинета да оттегли подписа си от АСТА

    С гласовете „въздържал“ се на ГЕРБ парламентът отхвърли предложението на „Атака“, с което Народното събрание да задължи правителството да оттегли подписа си от търговското споразумение за борба с фалшифицирането АСТА. В мотивите си „Атака“ отбелязва, че решението на кабинета да подпише документа е взето без дебати и  доводи и това представлява заплаха за „основните конституционни права и свободи на гражданите за сметка на печалбите на големите корпорации“. 

    На 26 януари българският посланик в Япония Любомир Тодоров подписа в Токио международното споразумение АСТА, след като на 16 ноември миналата година правителството реши България да се присъедини към него. След протести на граждански сдружения обаче кабинетът замрази процедурата. Това беше и аргументът на депутатите от ГЕРБ да гласуват днес с „въздържал се“.

    Диан Червенкондев от ГЕРБ посочи, че управляващите са против следенето в интернет, но са за защита на авторските права в България. Той оспори тезата на „Атака“, че България може да оттегли подписа си от споразумението до 180 дни след подписването му. Според Червенкондев това може да стане до 180 дни след като споразумението влезе в сила, тоест бъде ратифицирано от парламента.

    Петър Курумбашев от БСП напомни за изявление на премиера Бойко Борисов в рамките на парламентарния контрол от началото на март, когато по думите му Борисов поел ангажимент, че споразумението няма да бъде ратифицирано в Народното събрание. Курумбашев призова мнозинството да подкрепи предложението на „Атака“, а след това да подсети премиера правителството да внесе за ратификация акта и парламентът единодушно да го отхвърли.

    Лидерът на СДС Мартин Димитров напомни за позицията на Европейската комисия и за подадената от докладчика по темата в Европейския парламент – френският евродепутат социалист Кадер Ариф, оставка. Според съпредседателя на Синята коалиция търговското сповразумение е изтотвено съвсем целенасочено като цензура. Той повтори позицията на десницата, че България не трябва да участва в АСТА и призова правителството да си признае и поправи грешката, както направи вече бившият министър на икономиката Трайчо Трайков. „Нямаме позиция на правителството. Затова парламентът трябва да каже с решение: „До тук с опитите за цензура“, призова Димитров.


    http://www.dnevnik.bg

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *