Биреното коремче не се предизвиква от пиене на бира

    Появата на „бирено коремче“ е по-скоро свързана с консумацията на твърд алкохол, отколкото на бира,  смятат учените от Салгренската академия в Гьотеборг (Sahlgrenska akademin). До този извод те стигнали, анализирайки под „различен ъгъл“  проучване, проведено от 1994 г. до 1999 г., и включващо 1 135 мъже и жени на възраст от 37 до 62 години. Своите заключения  експертите от академията са публикували в последния брой на European Journal of Clinical Nutrition.Ръководителят на проекта  д-р Ингрид Ларсон  казва, че по време на наблюдението  на участниците в проучването не е намерена пряка връзка между консумацията на бира и размера на талията, както при мъжете, така и при жените.

    „В същото време е установена връзка между размера на талията с други параметри на затлъстяването и консумацията на алкохолни напитки, – каза тя. – Ето защо, ние стигнахме до извода, че „бирено коремче“ не възниква толкова много от бира, а от концентратите“.

    Според нея за появата на „бирено коремче“  основна роля играе броят на консумираните калории. В спирта  те са повече от виното и бирата. Роля играе и психологическо състояние и начин на живот  на пиещия.  Според практиката, често консумират твърд алкохол хората, изложени на стрес. Те се хранят неправилно, което се отразява на размера на талията.

    Въпреки това, както  отбелязва Ларсон, алкохолът засяга жените по различен начин от мъжете – първите   губят тегло, а вторите наддават. На въпрос за това дали една жена може да отслабне чрез изпиване на бутилка вино, Ларсон отговаря отрицателно.

    „От   калориите няма как да се отървете – казва тя. – Ако си купи  шест кутии с бира, човек може да ги изпие без салата. Но когато се пие бутилка червено вино, мислите се въртят около храна. “

    Експертите от  академията посочват, че засега  механизмът на въздействие на алкохол върху талията кръста все още не е  идентифициран докрай и ще са нужни допълнителни изследвания за решаване на загадката „бирено коремче“.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *