За ползата от вредните навици: бира, кафе, мързел

    Производителите на бира, цигари, кафе и правят всичко възможно, за да ни убедят да купуваме техните продукти. Лекарите и привържениците на здравословния начин на живот, напротив, всячески се опитват да ни откажат да ползваме тези вредни продукти. Истината, както винаги,  е по средата. Някои лоши навици имат положителни аспекти, според американския    портал Shine.

    Бира

    Често, когато се поставя въпроса  дали алкохолът е полезен, на първо място  си спомняме, че червеното  вино в умерени количества има положителен ефект върху сърдечно-съдовата система. Бирата в  този контекст, като правило, не се споменава. А трябва. „Любимата напитка на работническата класа“ е богата на антиоксиданти, които помагат да се устои на много болести, казва   диетологът Cassie Dimmik от Спрингфийлд, Мисури. Също така  бирата съдържа силиций и  желязо , които са  полезни за костите и ставите. В  тъмната бира има повече желязо отколкото в светлата. Въпреки това не трябва да се забравя, че в половин литър   бира се съдържат от 120 до 150 калории, които се абсорбират бързо. Така че, ако не искате заедно с полезните вещества, да трупате излишни килограми, трябва пиете не повече от една бутилка бира на ден. А по-добре – и по-малко.

    Кафе

    В кафето се съдържа кофеин. Кофеинът е вреден за сърцето. Това  всички  знаят. Но според проучване, публикувано в последния брой на медицинското  списание Archives of Internal Medicine, тонизиращата напитка помага да се борим с лошото настроение. Кофеинът допринася за изработката в на мозъка на допамин и серотонин. Тези вещества се отразяват на емоционалното състояние, казва професорът по епидемиология и хранене към Харвардското училище за обществено здраве Алберто Ашер. В допълнение, кафето е богат източник на антиоксиданти и други полезни съединения, които намаляват риска от рак. Един съвет: ако преди да прочетете този текст, никога не сте  пили кафе,   не започвайте. Ако, обаче, без кафе ви е трудно  да се събуди и да работите, не се притеснявайте. Основното нещо е да знаете своята  доза кофеин и се опитайте да не я надвишавате.

    Кратковременeн стрес

    Странно е, но и  тази  неприятна ситуация има своите предимства. По време на стрес в нас започва да се изработва хормона кортизол, който повишава самодисциплината и концентрацията. Това вещество ни помага по-добре да се справим  със задачите си. Мнозина са се оказвали в ситуация, когато в последния момент преди да  предадат  важен доклад, писането на който са отлагали дълго,  изведнъж и за много кратко време успяват  да доведат  плана си до края. За това трябва да  се благодари  на кортизола.  Но не бива да се забравя, че е необходимо постоянно да се следи   малкият стрес да не се изроди в продължителна депресия. А депресията знаете какво е.

    Пропускане на тренировки

    Ако вие   пропуснете два дни тренировките си, не се притеснявайте. Няма нужда ежедневно да се потите по уредите до загуба на съзнание. Според фитнес треньора Майк Бойл от Бостън, трябва да се тренира не повече от три или четири пъти седмично. През останалото време трябва да си почивате, защото мускулите ви трябва да се отпуснат  и да се възстановят, след което отново да бъдат готови за натоварване.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *