Учени откриха и блокираха белтък, отговорен за оплешивяването

    В отговор на молбите на милиони мъже, учените най-накрая откриха причината за загубата на коса, и обещаха, че в рамките на пет години лекарството, което ще спре появата на плешивост, ще е  в продажба, пишат в четвъртък, 22 март, чуждестранни медии и, по-специално,  британското издание The Daily Mail, като се позовава на  Science Translational Medicine.

    Забележителното откритие е на сътрудници от  Американския университет в Пенсилвания, които установили, че в клетките на космените фоликули, намиращи се в области с плешивина, нивата  на протеина  простагландин (PDG2), са три пъти по-високи от нормалното.

    По време на експериментите мишки, на които дерматолозите   изкуствено повишили нивото на този белтък, ставали напълно плешиви, а при хора  след въвеждането на  PDG2 спряла да расте  трансплантираната им коса.

    В съобещението се отбелязва, че лекарството, което блокира простагландина, „отговорен“ за плешивостта,  е разработено за други цели, и в момента се изпитва   клинично.

    Както е известно, много мъже започват да оплешивяват на средна възраст и на 70 години  80% от тях са солидно плешиви. Склонността към загуба на коса се крие в гените, а ключова роля в този процес  играе хормона тестостерон, по чието влияние космените фоликули се свиват, космите изтъняват и изчезват.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *