ЕРП-тата пак посегнаха към джобовете на бедните

    Eрепетата скочиха като едно цяло и отново поискаха повишаване цената на тока. Откъде идват техните смели искания ли? Само от едно: просто няма кой да ги спре. Нито ДКЕВР, нито медиите – където текат безумни техни реклами.

    След разбойническите сметки, които сега всички ще платят, ерепетата пожелаха да бръкнат още по-дълбоко в джобовете на заспалите потребители. И ще го направят.

    Както пише Дневник, Електроразпределителното дружество Е.ОН България, което обслужва североизточната част на страната, настоява цената на тока от 1 юли да се повиши с 9.1%. Компанията се мотивира с натрупаната инфлация през 2011 г. и задържането на цената от Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕВР) през годините.

    За да компенсира на потребителите по-голямо поскъпване, дружеството се отказва от идеята за въвеждане на цена за мощност. В Е.ОН са изчислили, че ако предложението им бъде прието, средната сметка на клиент ще нарасне с 4 лв. месечно.

    Регулаторът вече обяви, че няма да допусне поскъпване, по-голямо от 8 на сто.

    От дружеството коментират, че биха предложили повишение от 4 на сто, колкото е била инфлацията през 2011 г., но искат по-голямо увеличение след решение на Върховния административен съд от януари тази година в полза на компанията. Според съда разходите на Е.ОН за 2008 – 2013 г., утвърдени от ДКЕВР,  не покриват икономически обоснованите равнища и не осигуряват необходимите инвестиции.  Според становището на съда, цитирано от енергийната компания,  цените, определени от регулатора, не отговарят на изискването на закона да са „недискриминационни, основани на обективни критерии и определени по прозрачен начин“.

    Според Е.ОН решението на ВАС „още веднъж показа, че през годините цените на електрическата енергия са необосновано задържани за сметка на електроразпределителните компании“.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *