В Япония строят спасителни ковчези

    В крайбрежните райони на Япония за защита на местното население от въздействието на  цунами, ще бъдат монтирани своеобразни ковчези.  Това съобщиха в четвъртък от Министерството на държавната земя, инфраструктурата и транспорта. След силното земетресение с магнитуд 9,0 през март миналата година, много от жителите на крайбрежните селища не успяват да  избягат от цунами, което удари североизточното крайбрежие на Япония.

    Значителна част от тези, които са избягали от приливната вълна по покривите на сгради и други високи места, са били откъснати от външния свят, защото  няколко дни след като цунами удари крайбрежните райони те са били наводнени.
    В тази връзка  японското правителство планира да осигури допълнителни средства за евакуация в случай на повторна поява на силни цунами – в частност, създаването на „ковчези“

    В специални спасителни плавателни съдове ще могат да се настанят от 20 до 50 души, а на борда им ще има  храна и други необходими неща.

    „Ковчезите“ ще бъдат инсталирани в близост до училища и старчески домове. След получаване на предупреждение за опасност от цунами, хората могат да потърсят убежище в спасителния кораб и да останат там няколко дни. „Ковчегът“ ще бъде устойчив на сблъсък с отломки, които обикновено се носят от   вълната на цунамито.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *