Obayashi Corp. ще строи космически асансьор на 96 хиляди километра височина

    Японската строителна компания със седалище в Токио, заяви в понеделник, че разработва гигантски космически асансьор на височина от 96 000 км. Кабелът за асансьора ще се състои на въглеродни нанотръбички. Токийският  мечтател Obayashi  очаква да разреши всички технически проблеми на проекта до 2050 г..

    В качеството на  двигател за малката кабина на  асансьора, предназначена за 30 души, се планира да се използва  линеен електромотор.   Скоростта на движение ще е 200 km / h – и следователно, асансьорът ще има нужда от седем и половина дни да достигне геостационарната орбита.

    Въпреки това, устройството може  да се използва не само за повдигане на хора и товари. На асансьора ще му трябва и противотежест, която да се намира от същата страна на околоземната му орбита. Най-добре ще е да бъде като продължение на кабела, който спред японците ще се издига с 60 000 км над геостационарната орбита на Земята. От  тази точка на космическите кораби ще им е нужна съвсем малка допълнителна скорост за да достигнат втора космическа скорост и да се отправят към други планети от Слънчевата система.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *