Снимането на деца е доста опасно за тях

    С развитието на цифровите комуникации расте не само количеството на предаваната информация, а и особеностите на нейното съхраняване и предаване. В интернет с голяма   популярност се ползват сайтове като социални мрежи и блогове. С публикуването на информацията на тях, ние рядко се замисляме за това как тя може да бъде използвана.

    Д-р Джоан Кузма, специалист по програмиране и  информационни системи и компютърна сигурността в университета в Уорчестър, решила да разбере  дали снимките на деца при използване на геотагове, увеличават риска те да станат жертва на престъпление.

    Геотаговете позволяват да се установи позицията на един обект в пространството, като се използват географски координати. С географски тагове се обозначават  различни медиафайлове, включително фотографии. Смартфоните обикновено добавят маркери за мястото на снимките автоматично.

    Използвайки данни от най-големият архив за снимки Flickr, Джоан Кузма, прегледала много детски снимки. Тя установила, че голям брой от тези снимки имат  геомаркери. Благодарение на тях Кузма успяла да получи повече от 50 индекса за местоживеенето на деца, изобразени на снимките. Тя  установила, че много от тях живеят в елитни квартали, което е допълнителен стимул за престъпниците.

    В статия, публикувана в International Journal of Electronic Security and Digital Forensics, авторите обясняват как всеки интернет потребител, след като  разгледа снимки на дете може да намери неговия домашен адрес.

    „Съвременната дигиталната индустрия трябва да информират родителите и обикновени потребители, които качват снимки на публични сайтове за това, как геотаговете могат да доведат до неприятни последици“, – казва професор Кузма  и призовава интернет потребителите да отделят повече внимание на сигурността на личните си данни.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *