Кунева и националистите около СКАТ имали шанс за парламента

    Бъдещата партия на Меглена Кунева и нова националистическа формация около телевизия СКАТ са очертаващите се нови политически субекти според политолога Евгений Дайнов. По думите му политическото пространство се отваря за нови лица, както отдавна не е било.

    Повече ще влезнат в парламента, отколкото си представяме, каза той и предположи, че ще спечелят тези, които могат да разкажат как ще върнат държавата на гражданите, т.е. как ще пазят хората от разюздените чиновници.

    Кунева отдавна говори за опазване на гражданите от монополи, чиновници и подобни хищници, а националистическата формация около телевизия СКАТ, ако се съюзи с ВМРО, ще влезе в парламента, смята Дайнов.

    Според политолога Румяна Коларова шансът на новите партии зависи от стабилността на старите, а изминалият период показва стабилизация. По думите й лицата в политиката по принцип са фасади и предизборните програми са като онези реклами, които те поканват в магазина, но не ти гарантират качество.

    Политологът Антоний Гълъбов е категоричен, че политическата ситуация навлиза в нова фаза, която ще се характеризира с повече политизация. В синята коалиция предстои тежък диалог между либерали и консерватори; БСП е изправена пред апаратен сблъсък и ще има взрив на социален популизъм откъм говорене.

    Ще има желание ГЕРБ да бъде разфокусирана и периферията й да бъде отклонявана в други посоки. Същото е според Гълъбов и по отношение на Синята коалиция. Освен поява на нови политически субекти ще има и нови тематични полета и такива, по мнението на Гълъбов, са национализмът, екологията, сигурността и страхът.

    По оценката на Живко Георгиев ГЕРБ не е партия, която носи сериозни рискове от радикален разпад. Тя продължава да се възприема като единствения социален асансьор за много категории хора. Трудно може да се очаква и колапс в БСП, смята той.
    А за новата националистическа информация около телевизия СКАТ смята, че е възможно мобилизиране на голяма част от националистически и патриотични настроения.
    Ще продължава търсене на нови идеи и проекти, но ние не сме като населението на Северна Африка, така че при средна възраст 45 години отчаянието и гневът добиват доста по-омекотени форми, коментира още Георгиев.

    Радикалните явления от типа „Яне Янев“, „Волен Сидеров“ са временна, локална и немного интересна реакция и ще отшумяват, коментира от своя страна Андрей Райчев и посочи като сравнение радикалните настроения в Полша около братята Качински и в Унгария – около Виктор Орбан.

    На територията на Източна Европа няма нито една партия, която да предложи на хората си да върнат приватизацията обратно, въпреки че хората са недоволни от приватизацията, изтъкна Райчев. „Затова всички радикализми на постпрехода са символични. Всичката радикализация е пара в свирката“, каза Райчев.

    Той смята, че процесите на нормализация на политическата ситуация след прехода са в ход и че възникването на Центъра е неизбежно. Андрей Райчев определи Симеон Сакскобургготски, Бойко Борисов и Меглена Кунева като три затихващи вулкана на червено-синия разлом.

     

    http://news.ibox.bg/news/id_1811822645

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *