Исландия постепенно се възражда

    Преди време писахме за революцията в Исландия и защо никой не знае за нея. Днес се появи новината, че агенция Fitch възстанови в петък инвестиционния рейтинг на Исландия в знак на признание за усилията й да възстанови макроикономическата стабилност след банковия и валутен шок от 2008г. Промяната от е от ВВ+ на ВВВ- със стабилна перспектива.

    Страната има инвестиционен рейтинг ВВВ- от Standard and Poor’s и Baa3 от Moody’s, но втората агенция й дава негативна перспектива.

    „Възстановяването до инвестиционно равнище на дългосрочния рейтинг отразява напредъка във възстановяването на макроикономическата стабилност, продължаването със структурните реформи и изграждането отново на доверието в платежоспособността на държавата след банковата и валутна криза от 2008г.“, се казва в официалното съобщение на Пол Роукинс, анализатор от Fitch.

    Прогнозата на агенцията е за икономически растеж от 2-2.5 процента през 2012-2013 година. Кризата в еврозоната засега няма съществено отражение върху икономиката на Исландия.

    Частният сектор и домакинствата обаче продължава да са затиснати от огромни дългове, посочват от Fitch. Задълженията на домакинствата са 200% от разполагаемият им доход, а корпоративният дълг е 210% от БВП на страната.

    От Fitch смятат още, че през миналата година държавният дълг е достигнал около 100% от БВП без да се имат предвид неизяснените още задължения на Icesave  – приемалото валутни депозити за милиарди от Великобритания и Холандия офшорно поделение на фалиралата банка Landsbanki.

    ИЗТОЧНИК

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *