В САЩ отписват ипотечни кредити за $ 25 милиарда

    Властите на 42 американски щата се договориха с най-големите банки да отпишат дълговете на ипотечните кредитополучатели в размер на 25 милиарда долара. В замяна на това прокуратурата ще прекрати делата срещу банките, обвинени за извършени нарушения на ипотечния пазар. Да се спаси падащия  пазар на недвижими имоти за сметка на такива средства не е възможно, казват експерти.

    Щатите Калифорния и Ню Йорк подкрепят  споразумението за рефинансиране на част от ипотечните дългове, заедно с 40 други американски щата, съобщава „Ню Йорк Таймс“. Сделката между американските власти и финансовите институции  е на обща стойност $ 25 млрд. и може да бъде официално обявена в четвъртък или петък.

    Предполага се, че в замяна на подпомагането на  проблемни собственици на жилища Bank of America Corp, Wells Fargo & Co, JPMorgan Chase & Co, Citigroup и други големи финансови институции могат да   избегнат съдебни искове от правителството за неправилно отчуждаване на ипотечни жилища   и измами  с ипотечни ценни книжа.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *