ВМРО ще съди ДКЕВР при необосновано увеличаване на цената на водата и тока

    ВМРО изпрати подробно становище до ДКЕВР по цените на ВиК услугите, което съдържа и конкретни въпроси, на които регулаторът да отговори. Писмото беше изпратено до енергийния регулатор от зам.-председателя на ВМРО и общински съветник в София Ангел Джамбазки.

    Поводът е заявеното вчера намерение на ДКЕВР да преразгледа цените на ВиК услугата за няколко оператори, сред които „Софийска вода” АД, ВиК Плевен, Русе и др.

    Партията се подготвя да реагира срещу ДКЕВР при евентуалното повишение на цените с граждански протести и действия по съдебен ред.

    През миналата година ВМРО изведе хиляди българи от големи градове в страната на протести срещу необоснованите повишения в цените на комуналните услуги. Над три хиляди души пък протестираха пред  Министерския съвет.

    ВМРО настоява за публичен дебат, вместо тайното и без  ясни аргументи вдигане на цените, което поставя обществото пред свършен факт.

    Председателят на комисията Семерджиев заяви, че увеличението нямало да е голямо, дори щяло да бъде по-малко от натрупаната годишна инфлация. За сведение на комисията, например, цената на ВиК услугата в София за периода 2005-2010 г. изпреварва 2 пъти растежа на инфлацията, така че подобен аргумент, изказан от т.н. регулаторен орган, не само е несъстоятелен, но и крайно циничен.

    ВМРО припомня, че за действащата в момента цена на ВиК услугата в София има висящо производство пред Върховния административен съд и ново увеличение ще предизвика нова жалба.

    Анализът на данните на големите ВиК оператори – „Софийска вода” АД, ВиК – Варна, ВиК – Пловдив, ВиК – Бургас показва, че цените са определяни и продължават да се формират в нарушение на закона, на действащата Наредба за регулиране на цените на ВиК услугите и в нарушение на решенията на ДКЕВР за бизнес-плановете на дружествата.

    ВМРО не може да се съгласи и с факторите, които председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев посочва като решаващи за поредното повишаване на цената на тока от 1 юли 2012 г.:  увеличаването на цената на въглеродните емисии, увеличената цена на газта, както и вечния заподозрян за цената на тока – възобновяемите енергийни източници (ВЕИ).  За пореден път от ВМРО напомняме, че 90 % от общото произвеждано количество електроенергия у нас се формира от АЕЦ, ТЕЦ и ВЕЦ, при които горепосочените фактори не могат да бъдат основание за поредното повишение на цените.

     

    25 януари 2012

    http://vmro.bg

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *