Бжежински: Могат ли демокрациите да процъфтяват с финансови системи, които са извън контрол?

    Збигнев Бжежински, бивш съветник на президента Картър – един от водещите стратези на Америка -така го представя днес The Christian Science Monitor.  Изданието публикува ново интервю с Бжежински на журналиста Натан  Герделс.
    Сега, когато Китай прави дългосрочни планове, САЩ страдат от ефекта на „краткосрочния  манталитет“, казва Бжежински. „Всъщност  ние сме престанали да бъдем „индустриална демокрация“ в строгия смисъл на думата и станахме „потребителска демокрация „: всички  сигнали  за обратна връзка- пазар, медиите и политиката – са краткосрочни и са предназначени за незабавно задоволяване на желанията“ – обясни той.

    За да се отървем от краткосрочния манталитет, трябва да се разработи по-ефективна и дългосрочна стратегия за разрешаване на настоящата криза, препоръчва Бжежински.

    Истинският проблем е в това:“Може ли демокрациите да процъфтяват, когато финансовите  системи са неуправляеми и предоставят  егоистични блага  само на шепа избрани, когато няма ефективен механизъм, който ще ни даде висш смисъл на нашето предназначение и съдба“, казва Бжежински. Не е ясно към каква цел трябва да върви западното общество като цяло.

    Ситуацията в Европа Бжежински разглежда доста оптимистично : германските и френски лидери   показват отговорност за бъдещето,  “ неизбежно и постепенно се оформя един истински политически съюз.“

    „Ние   навлизаме във фаза, когато нито една държава, вероятно,  няма да бъде в състояние да има  истинска хегемония. Ето защо, по мое мнение, идеята за разширен Запад,  който с течение на времето трябва да включва Русия и Турция,  ще се превърне в много важен елемент, принос към глобалната стабилност „, – казва Бжежински. Той  също така насърчава САЩ да примирява държавите и Азия и  в същото време да влезе в ролята на баланс  на ситуацията.

    Ако светът стане постамерикански, каква трябва да бъде стратегическа роля и отговорностите на Китай? – пита журналистът.

    Бжежински припомня, че преди две години е препоръчал САЩ и Китай да създадат неформална G2. Първоначално беше аплодиран, а след година се чуха гласове: „Уау, това е капан, опит да се принуди Китай да финансира разходите за глобалната стабилност по условията на Запада, тъй като за Запада  тези разходи са непосилни.“

    Според Бжежински, Китай разбира, че високият статус е свързан с отговорност и със задължения  и иска да има думата „в новата архитектура, за която той трябва да носи отговорност заедно с другите.“

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *