В Русия искат да съдят Горбачов

    Руски адвокати са разработили механизъм за наказателно преследване на първия и последен съветски президент Михаил Горбачов. За това пише в своя блог публицистът, икономист и писател Николай Стариков.

    „Съдебният процес срещу Михаил Горбачов, който не  изпълни  задълженията си на президент  на  СССР като допусна разпадането на поверената му държава, е Необходим. Защото трябва да се нарече предателят предател, а негодникът-негодник – пише Стариков. – Русия се нуждае от „дегорбачевизация“. Макар, че по-вярно е да се каже, че Русия се нуждае от „дегорбизация“.

    Той за неговите „приятели“, които му устроиха юбилея в Лондон – е  „Горби“. Така   те го наричат. В нашата история  нито един от лидерите на Съветския съюз не са наричали по този начин. Нямаше „Лени“, нямаше Стали, нямаше „Брежни“, дори „Хрушчи“ нямаше. Само Горби. Не е случайно, че този човек го обичат толкова много в Лондон и Вашингтон, и толкова не харесват в Санкт Петербург и Москва. “ Затова е необходима „дегорбизация“.

    Николай Стариков припомня, че на 4 ноември 1991 г., като началник на управление в Генералната прокуратура  на СССР за надзор на изпълнението на законите за държавната сигурност, сега покойният Виктор Илюхин възбужда наказателно дело срещу съветския президент Михаил Горбачов за държавна измяна. Въпреки това, по-нататъшното разследване на случая е отменено. Бившият Главен прокурор на СССР Tрубин отменя  решението и Виктор Илюхин е освободен от служба.

    „Именно възобновяване на това наказателно  дело   ние ще изискаме“ – казва Стариков.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *