Ким Чен Ун помоли САЩ за храна

    Новото ръководство на КНДР, начело с най-малкия син на покойния лидер на страната Ким Чен Ун,  се обърна към Съединените щати с искане за хранителни помощи. Както  съобщава  агенция Киодо, молбата на Пхенян е отправена към Вашингтон чрез Организацията на обединените нации в последните дни на декември.

    Като отбелязват наблюдатели, това е първото подобно обръщение от страна на новия лидер на Северна Корея. Според агенцията, Вашингтон е отклонил молбата на Пхенян, но не изключва възможността за предоставяне на помощ в бъдеще, ако КНДР започне да изпълнява международните си задължения.

    САЩ очакват от КНДР   конструктивни действия за решаване на ядрения въпрос, по-специално, да спре обогатяването на уран в ядрения комплекс в Йонбьон. В допълнение,  Вашингтон  очаква да получи уверения от Северна Корея, че   помощта, която ще предостави, ще  достигне до тези граждани, които се нуждаят от нея.

    Според експерти, искането  на Пхенян показва, че продоволствената ситуация  в Северна Корея продължава да бъде много тежка. Нейното решение ще се превърне в приоритет за новото ръководство начело с Ким Чен Ун.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *