Видинска област най- безлюдна и най-застаряваща

    Населението на Видинска област е от 99 016 души, а към момента Видин е с 47 138 жители, сочат експресните данни от последното официално преброяване, които днес бяха оповестени от директора на Териториалното статистическо бюро Емилия Лазарова. Тя съобщи, че окончателните резултати ще бъдат готови най-рано през месец юни, когато ще научим и точният брой на хората от всяко едно селище.

    От  сега обаче се знае, че Видинска област е най-малобройната в страната, докато няколко областни центрове (Монтана, Смолян, Ловеч, Силистра, Търговище, Разград и др.) са с по-малко население от Видин. За последните 10 години Видинско се е стопило с точно 31 060 души, от останалите към момента да живеят тук в работоспособна възраст 59%, 15% са до 18 години, а хората от третата възраст над 65 години са 26%.

    Преобладаваща част от хората – 62 662 души, живеят в седемте градове в областта, а 36 353 души са останали да живеят по селата, от които 23 са с население под 50 души и едва 37 села имат над 300 жители, които,според новия избирателен закон, ще могат да си избират и кметове на предстоящите местни избори.

    http://44paralel.com/politiki-3143

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *