Трайков уволни шефа на НЕК, защото подписал България да строи АЕЦ "Белене" без да има мандат

    Изпълнителният директор на Националната електрическа компания (НЕК) Красимир Първанов е уволнен. Той е превишил правомощията си, дадени му чрез мандата за преговорите с руската „Атомстройекспорт“ за изграждането на АЕЦ „Белене“. Това съобщи   министърът на икономиката Трайчо Трайков, който е разпоредил освобождаването на Първанов.

    Красимир Първанов остана на поста си около година. Преди това беше директор „Инвестиции, проучване и предоставяне на мрежи“ в „ЧЕЗ Разпределение“.

    Причина за уволнението, за което е уведомен и премиерът Бойко Борисов е, че с подписаните днес документи шефът на НЕК е ангажирал България до два месеца да подпише окончателен договор за строежа на втората атомна централа в страната. Министерството на икономика е принципал на НЕК.

    „Допълнение 12 задължава страната ни до два месеца да подпише окончателен договор с обвързващи клаузи, което от гледна точка на г-н Първанов, който го е подписал, означава грубо излизане от дадения му мандат за преговори и за мен показва очевидно, че в България руският натиск понякога е по-силен от способността на някои хора, призвани да защитават националният интерес, да му се противопоставят“, обяви Трайков.

    По думите на министъра в анекса пише, че „до 1 юни тази година двете страни трябва да парафират окончателен ИДС договор („изпълнение-доставка-строителство“ – бел. авт.) без да са ясни критериите за безопасност и това какви допълнителни разходи биха могли те да означават в цената, без да сме се договорили за цената“.

    „В Допълнение 12 се казва, че страните правно-обвързано се задължават до 1 юни да се договорят за цената. Това само по себе си е безмислено и е глупост, защото ако до тази дата не сме се разбрали, кой е виновен? Коя от двете договарящи се страни е виновна затова, че не сме с е разбрали. Така че това е документ, който на г-н Първанов му беше изрично забранен да подписва. Беше съгласуван друг текст, а днес той е подписал документа във версията, която му беше забранено да подписва“, каза още Трайков.

    От НЕК коментираха за „Дневник“, че научават от медиите за уволнението на Първанов и че „няма клауза, която да задължава България да подпише до 1 юни“. Засега самият Първанов не е намерен за коментар.

    В съобщението, изпратено до медиите по-рано през деня от НЕК, се споменава само датата 30 юни, до която според подписания днес меморандум за разбирателство трябва да се направи „подробен анализ на въпросите, свързани с ядрената и радиационната безопасност“ на проекта.

    Утре в Москва започва работа смесената българо-руска комисия за икономическо сътрудничество, като  енергетиката е една от темите.

    http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/04/05/1070797_traikov_uvolni_shefa_na_nek_zashtoto_podpisal/

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *