Община Хасково спря работа заради запорирани сметки

Кметът на Хасково Георги Иванов затвори днес официално сградата на общинската администрация. Причината – запорираните й сметки от Пловдивския апелативен съд.

От 49 дни съществуваме и работим с блокирани сметки, което е абсолютно незаконно“, каза градоначалникът в извънредно изявление пред общината тази сутрин. Той допълни, че в България никой не обръща внимание на общините и посочи като пример идването на двама министри в града, които дори не са направили опит за среща с общинското ръководство.

„Силни общини означава силна държава“, отсече кметът и посъветва управляващите да се обърнат назад, за да видят, че тези, които са заставали срещу общините, вече не са на политическия небосклон.

49 дни стигат, стига сме правили фокуси, за да съществуваме. Блокирането на сметките блокира чистотата, храната на децата в градините, блокира и големия проект за 10 милиона лева“, подчерта Георги Иванов. Според него тези действия целят да се обезкости общината и да се създаде анархия в управлението й. През последните 49 дни администрацията е направила опит да отблокира сметките. Първото положително решение в тази насока е дошло през март, когато Пловдивският апелативен съд е отменил частично запора.

В петък обаче друг състав на същия съд разгледал същия казус и решил, че сметките трябва да бъдат блокирани. „Това преля чашата, тъй като второто постановление е без никакви аргументи“, каза в емоционалното си слово градоначалникът и допълни, че „съдебната система разкатава майката на общинската власт“. Иванов цитира чл. 393 от ГПК според който не се допуска блокирането на сметки на общини, здравни заведения и държавни институции преди да има съдебно решение и изпълнителен лист.

 „Мила държаво, мило правосъдие, коя е истината? На кой бог да се кланяме?“, попита риторично градоначалникът, който поиска среща с министъра на правосъдието Маргарита Попова, за да й каже „кой е по-важен – закона или субекта, който си играе със закона и го прилага вероятно по приятелска линия“.

В тази връзка община Хасково ще изпрати и декларация до Европейската комисия с молба да бъде изпратен комисар по правните въпроси, който да каже „кой е прав в битката за оцеляване“. Кметът се закани, че общината няма да работи до онзи момент, в който правосъдието не възтържествува.

От администрацията обявиха, че дирекциите „ГРАО“ и „Общински приходи“, както и всички общински предприятия ще продължат да работят. Заключена остава само централната сграда на общинска администрация. Служителите са пуснати в платен отпуск.

http://haskovo.info/index.php?option=com_content&task=view&id=16963&Itemid=2

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *