"Синята коалиция": Референдум да реши съдбата на АЕЦ "Белене"

    Бъдещето на АЕЦ „Белене“ да се реши след референдум, призова с декларация в парламента съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов, съобщи БТА.

    Едва след като бъдат изяснени причините за ядрените катастрофи, бъдещето на проекта на АЕЦ „Белене“ да се реши след референдум, на който българските граждани да преценят убедителността и силата на аргументите на противниците и привържениците му, се казва в декларацията на парламентарната група, представена от Костов.

    По думите му кризата във Фукушима накара света със загриженост да преразгледа безопасността на ядрената енергетика

    За 30 години се случиха авариите в Три майл айлънд, Чернобил и Фукушима. Човечеството сега търси причините, поради които рискът от атомни катастрофи се оказа почти 100 пъти по-голям от теоретичните изчисления за една катастрофа на 10 000 години, посочи Костов.

    Той припомни, че редица държави вече са предприели мерки за оценка на надеждността на ядрените си технологии, а други са спрели свои централи или замразили проектите за изграждането им. В същото време българският премиер е „абсурдно изключение“ от общата тревога, посочи Костов. Според него министър-председателят „напълно безотговорно е заявил готовност да стори АЕЦ „Белене“.

    Костов призова българската общественост, неправителствените организации и европейските институции да принудят българското правителство да изпълни изискванията на общата европейска политика за ядрена енергетика. Синята коалиция настоява правителството, без каквито и да е преговори с Русия, да замрази проекта „Белене“ до налагането на новите задължителни европейски изисквания за сигурност и.

    http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/03/25/1065116_siniata_koaliciia_nastoia_referendum_da_reshi_sudbata/

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *