Барак Обама опитва да привлече Дилма Русеф като съюзник срещу Китай

    САЩ търсят  съюзници за   китайския  валутен проблем, опитвайки се да привлекат  на своя страна Бразилия, която по -рано бе особено  недоволна от паричната политика, следвана от северноамериканския  и  партньор, пише „Файненшъл таймс“.

    От 2005 г. Китай следва политика на бавна и контролирана ревалвация  на юана, а с началото на кризата това бе замразено. През юни миналата година  Пекин въведе   елементи на гъвкав обменен курс, но в тесен коридор. От юни миналата година курсът на  юана спрямо долара нарасна с 3,7%, се казва в доклада на  Министерството на финансите на САЩ. В същото време Пекин отрече манипулиране на валутата си.

    Гаранции от страна на китайските власти и започналото засилване на юана не  притъпи  бдителността на американската администрация. US министерството на финансите потвърди намерението си да окаже натиск върху Пекин в полза на преоценката на юана, като в същото време  САЩ се опитва да вербува Бразилия за  „единен фронт“ срещу подценената валута  на Китай, тъй като най-голямата икономика в Латинска Америка се бори с нарастващия внос на евтини китайски стоки, както и с растящия курс на бразилския реал.

    Министърът на финансите Тимъти Гайтнър  в понеделник посети Бразилия  за да постави  основите за предстоящата среща през този месец на  Г-20, както и посещението на Барак Обама в страната.

    „Бразилия усеща скок в притока на капитали“ –  заяви Гайтнър   в реч пред бизнес училище в Сао Пауло.

    „Тези капитали са се увеличили на фона на политиката на развиващите се икономики, чиито валути са подценени поради твърдото управление на режима на обменния им курс.“

    Източник на изданието,  запознат с позицията на правителството на Бразилия казва, че властите на тази страна, може да направят публично изявление, в това число и за  подценената валута на Китай по време на посещението на Обама. Това означава съществена промяна в позицията на бразилските власти.

    Правителството на предишния бразилския президент Луис Лула да Силва неведнъж критикува   паричната политика на САЩ, която е в подкрепа на глобалното движение на капитали. Притокът на спекулативен капитал доведе до поскъпване на бразилския реал в тандем с долара с 40% през последните 2 години.

    Неговата прагматична наследничка Дилма Русеф е по-загрижена от това, че пазарът на страната се изпълва с евтиния китайски внос в ущърб на местната преработваща промишленост.

    През есента на 2010 г., някои експерти започнаха да квалифицират състоянието на световния пазар на валута като началото на „валутна война“ в света. Международната валутна война вече е започнала и правителствата по света се опитват да намалят разходите за националните си валути, за повишаване на конкурентоспособността на икономиката и износа, заяви финансовият министър на Бразили  Гуидо Мантега. „Ние сме в международна валутна на войнаи  общо отслабване на валутата. Тази война заплашва нашата конкурентоспособност „, – отбеляза той.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *